Zomerlezen

Voorkom de zomerleesdip!

De vakantie staat voor de deur, lekker even de tijd om alles rustig aan te doen. Bijvoorbeeld lekker een boek lezen. Het is ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van ALLE vakken om kinderen mee te nemen in de wereld rondom boeken. Voorkom daarom de zomerleesdip! Hieronder wat tips om het lezen -zónder huiswerkgevoel- ook in de zomervakantie bij te kunnen houden. 

 

TIP 1: 

Goed voorbeeld doet goed volgen. Als kinderen hun ouders zien lezen dan zullen ze zelf ook sneller geneigd zijn om dat te gaan doen

 

TIP 2:

Letters vind je overal, achterkant van de hagelslag, een leuk recept om samen te maken of de verkeersborden onderweg. 

 

TIP 3:

Lees samen een boek. Lees het voor of om de beurt. Ook luisterboeken zijn een manier om kinderen op een andere manier kennis te laten maken met boeken. Vaak wordt gedacht dat kinderen vanaf een jaar of 10 ’te oud’ zijn om voor te lezen, maar niets is minder waar! Dus geniet samen van de prachtige jeudliteratuur door gewoon lekker samen in de tuin, op het strand of op de bank bij elkaar te zitten met een goed boek. 

 

TIP 4:

Ga eens kijken bij de activiteiten in de bibliotheek. Kopgroep bibliotheken heeft meerdere afdelingen bij ons in de regio. Er worden diverse (toffe!) activiteiten georganiseerd op diverse locaties> kijk even op de website: https://jeugdbibliotheek.nl/6-12-jaar/zomer-6-12.html 

(Nog geen lid? Voor kinderen is dit gratis!)

 

TIP 5:

Google een leesbingo, er zijn er diverse te vinden op internet, bijvoorbeeld deze: 

https://www.kinderboeken.nl/inspiratie/je-vakantie-begint-met-boeken/ 

Misschien binnen uw gezin een prijs uitloven voor de eerste volle kaart? 

 

TIP 6:

Voor een lange reis is een doe-boek, een stripje of woordzoeker een leuke afwisseling voor onderweg. Maar ook een luisterboek of e-boek is natuurlijk een goed idee! (e-boeken ook via de bieb te leen!)

 

Hele fijne vakantie, met hopelijk veel leesplezier!

readaloud readaloud