Het huidige IPC-thema van groep 5/6 luidt: ‘Wat eten we vandaag?’ Daarin hebben we onder andere kennis gemaakt met de ‘Schijf van Vijf’ en de Voedingsdriehoek. We leerden dat kaas en melk gezond zijn, maar dat je deze producten wat minder kunt eten dan bijvoorbeeld groente en fruit. Allemaal heel interessant natuurlijk. Maar waar wordt de kaas nu van gemaakt en op welke manier? Dat ontdekten we vandaag op de zuivelboerderij van de familie Baltus in Zuidschermer. We maakten daar ons eigen kaasje, dat we mee naar huis hebben genomen. Een indruk van hoe dat in zijn werk ging kunt u op de foto’s zien. Maar daarmee was de kaas nog niet klaar. Uiteindelijk moet het nog een aantal weken verder rijpen voordat je het kunt eten. Werk aan de winkel dus. Daar mogen we thuis mee aan de slag door het elke dag om te draaien en het de eerste en de vijfde dag in te smeren met zout. Een leuke uitdaging. We hebben het bezoek afgesloten met een rondleiding over het melkveebedrijf.

     zuivelboerderij 5      zuivelboerderij 5      zuivelboerderij 5      zuivelboerderij 5